Příprava čaje

 
Léčivé účinky čaje se odvíjejí od správného výběru bylin, zpracování a nakonec od přípravy léčivého čaje.
Přípravou, kterou zde uvádím vznikne "jemně napotencovaný"čaj, který má ale dostatečně silné účinky a lze ho vypít velké množství (někdy i dva litry denně):
 
Čerstvé byliny:
na 1/4l čaje potřebujeme jednu vrchovatou čajovou lžičku drobně natrhaných, nebo nakrájených bylin, které zalejeme vroucí vodu a necháme půl minuty až minutu (max. však 2 minuty) zakryté luhovat. Scedíme a pijeme pomalu, po doušcích.
 
Sušené byliny:
na 1/4l čaje potřebujeme jednu čajovou lžičku bylin. Byliny zalejeme vroucí vodou a necháme dvě až dvě a půl minuty (max. však pět minut), zakryté luhovat. Scedíme a pijeme pomalu, po doušcích.